transgresiune - explicat in DEX



transgresiune (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TRANSGRESIÚNE, transgresiuni, s. f. (Geol.) Proces de înaintare a apelor marine spre uscat, pe suprafețe mari, ca efect al mișcării de coborâre a scoarței terestre. [Pr.: -si-u-. Var.: transgrésie s. f.] – Din fr. transgression, lat. transgressio, -onis.

transgresiune (Dicționar de neologisme, 1986)
TRANSGRESIÚNE s.f. Invadare a uscatului de către apele mării. [Cf. fr. transgression, lat. transgressio – trecere peste ceva].

transgresiune (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TRANSGRESIÚNE s. f. 1. invadare a uscatului de către apele oceanului planetar. 2. (biol.) extindere a arealului biogeografic al unui taxon în teritorii geografice noi. 3. apariția, în urma segregării sau a recombinării, a unor indivizi la care un anumit caracter este exprimat mai puternic (sau mai slab) decât la oricare din formele parentale. (< fr., engl. transgression, lat. transgressio)

transgresiune (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
transgresiúne (tran-sgre-si-u-/trans-gre-) s. f., g.-d. art. transgresiúnii; pl. transgresiúni

transgresiune (Dicționaru limbii românești, 1939)
*transgresiúne f. lat. transgréssio, -ónis, d. trans, dincolo, și gressio, pășire. V. a-, di- și pro-gresiune). Acțiunea de a transgresa. – Și -ésie.

transgresiune (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TRANSGRESIÚNE, transgresiuni, s. f. (Geol.) Proces de înaintare a apelor marine peste o porțiune de uscat, fie datorită creșterii nivelului mării, fie unor mișcări de ridicare a scoarței terestre. [Pr.: -si-u-.Var.: transgrésie s. f.] — Din fr. transgression, lat. transgressio, -onis.