tocană - explicat in DEX



tocană (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TOCÁNĂ, tocane, s. f. Mâncare cu sos făcută din bucățele de carne prăjite cu ceapă (și cu adaos de cartofi); mâncare făcută din anumite legume prăjite cu ceapă. – Din magh. tokány.

tocană (Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș, 2011)
tocánă, -e, s.f. – (gastr.) Mămăligă; făină de mălai fiartă în apă cu sare. Termen utilizat doar în satele de pe Mara și Codru, până în Vad și Săpânța; coleșă (pe Iza și Vișeu) (ALR 1971: 519). Termen atestat doar în Maramureș și Sătmar; în restul țării se folosește invariabil mămăligă (ALR 1965: 1111). – Din magh. tokány (MDA).

tocană (Dicționaru limbii românești, 1939)
tocánă f., pl. e (d. a toca; d. rom. vine ung. tokány, tocană). Un fel de mîncare din carne tăĭată în bucățele de 2-3 centimetri și prăjită în sos cu ceapă. Ban. Maram. Mămăligă. – În Trans. și cricală. V. papricaș.

tocană (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
tocánă s. f., g.-d. art. tocánei; pl. tocáne

tocană (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
tocană f. mâncare din bucăți de carne cu ceapă și grăsime. [V. oca].

tocană (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TOCÁNĂ, tocane, s. f. Mâncare cu sos făcută din bucățele de carne prăjite cu ceapă (și cu adaos de cartofi); mâncare făcută din anumite legume prăjite cu ceapă. — Din magh. tokány.

Alte cuvinte din DEX

TOCALIE TOCAIT TOCAI « »TOCANA TOCANAU TOCANER