termostat - explicat in DEX



termostat (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TERMOSTÁT, termostate, s. n. 1. Aparat automat sau instalație care servește pentru reglarea și menținerea unei temperaturi constante într-o incintă sau într-un circuit; termoregulator. ♦ Regulator automat al temperaturii unui motor cu ardere internă, instalat în circuitul apei de răcire. 2. Incintă în care se menține o temperatură constantă în vederea efectuării unor operații tehnologice, a desfășurării în anumite condiții de temperatură a unor procese chimice sau biologice etc. – Din fr. thermostat.

termostat (Dicționar de neologisme, 1986)
TERMOSTÁT s.n. 1. Aparat care servește la menținerea unei temperaturi prestabilite; termoregulator. ♦ Regulator automat al temperaturii unui motor cu ardere internă, instalat în circuitul apei de răcire. 2. Aparat, încăpere unde există o temperatură constantă. [< fr. thermostat, cf. gr. thermos – cald, statos – stare].

termostat (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TERMOSTÁT s. n. 1. aparat, instalație pentru controlul și reglarea automată a temperaturii într-o încăpere sau într-un sistem tehnic; termoregulator. 2. spațiu în care se menține o temperatură constantă. (< fr. thermostat)

termostat (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!termostát (-mos-tat/-mo-stat) s. n., pl. termostáte

termostat (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TERMOSTÁT, termostate, s. n. 1. Aparat automat sau instalație care servește pentru reglarea și menținerea unei temperaturi constante într-o incintă sau într-un circuit; termoregulator. ♦ Regulator automat al temperaturii unui motor cu ardere internă, instalat în circuitul apei de răcire. 2. Incintă în care se menține o temperatură constantă în vederea efectuării unor operații tehnologice, a desfășurării în anumite condiții de temperatură a unor procese chimice sau biologice etc. — Din fr. thermostat.