telemeà - explicat in DEX



telemea (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TELEMEÁ s. f. Brânză preparată din caș bine stors, tăiat în bucăți cu fețe de obicei dreptunghiulare, și conservată în saramură. – Din tc. teleme.

telemea (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
telemeá (-éle), s. f. – Varietate de brînză albă. Tc. telleme (Scriban), mai curînd decît tc. telme (Șeineanu, II, 354; cf. Tiktin).

telemea (Dicționaru limbii românești, 1939)
telemeá f., pl. ele (turc. telleme, telleme peniri). Brînză albă făcută din caș cu maĭ mult cheag, apoĭ bine stors în învălitoarea luĭ, presărat cu neghină orĭ cu susan negru și tăĭat în calupurĭ în patru colțurĭ (telemea dulce) orĭ pus în saramură în putinĭ, unde se întărește (telemea sărată). – Se numește și brînză murată, brînză cu neghină și brînză de Brăila.

telemea (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
telemeá s. f., art. telemeáua, g.-d. art. telemélei

telemea (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TELEMEÁ s. f. Brânză preparată din caș bine stors, tăiat în bucăți cu fețe de obicei dreptunghiulare și conservată în saramură. — Din tc. teleme.

telemeà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
telemeà f. brânză de putină din laptele din care s’a scos untul. [Turc. TELMÈ, brânză găurită].