taximetru - explicat in DEX



taximetru (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
TAXIMÉTRU, taximetre, s. n. Automobil de piață prevăzut de obicei cu un aparat pentru înregistrarea sumei de plată (în raport cu distanța parcursă). – Fr. taximètre (<gr.).

taximetru (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TAXIMÉTRU, taximetre, s. n. Automobil care efectuează, contra plată, transporturi de persoane sau de mărfuri, în general în interiorul orașelor, de obicei prevăzut cu un aparat pentru înregistrarea distanței parcurse și a timpului, în vederea fixării sumei de plată; taxi. – Din fr. taximètre.

taximetru (Dicționar de neologisme, 1986)
TAXIMÉTRU s.n. 1. Aparat de înregistrare a taxei pentru cursele unui automobil care se închiriază cu ora sau pentru o anumită distanță. 2. Automobil prevăzut cu un aparat care indică prețul unei curse, potrivit înregistrării distanței parcurse; taxi. [< fr. taximètre].

taximetru (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TAXIMÉTRU s. n. 1. aparat de înregistrare a taxei pentru cursele unui autovehicul care se închiriază cu ora sau pentru o anumită distanță. 2. autovehicul cu un astfel de aparat; taxi2. (< fr. taximètre)

taximetru (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
taximétru (-me-tru) s. n., art. taximétrul; pl. taxi­métre

taximetru (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
taximetru n. măsurător la o trăsură de distanta parcursă sau de timpul cât clientul o ocupă.

taximetru (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TAXIMÉTRU, taximetre, s. n. Automobil care efectuează, contra plată, transporturi de persoane sau de mărfuri, în general în interiorul orașelor, fiind prevăzut cu un aparat pentru înregistrarea costului transportului în funcție de distanța parcursă; taxi. — Din fr. taximetre.