taxid - explicat in DEX



taxid (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
TAXÍD, taxiduri, s. n. (Înv.) Călătorie pe care o făceau negustorii (în străinătate) pentru a vinde sau a cumpăra marfă.** Marfă adusă (din țări străine). – Ngr. taxidi.

taxid (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TAXÍD, taxiduri, s. n. (Înv.) Călătorie pe care o făceau negustorii (în străinătate) pentru a vinde sau a cumpăra marfă. ♦ (Concr.) Marfă adusă (din țări străine). – Din ngr. taxídhi.

taxid (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
taxíd (-duri), s. n.1. Vizita unui negustor la furnizorii săi. – 2. Transport de mărfuri, încărcătură. Ngr. ταξίδι (Gáldi 159). Sec. XIX, înv.

taxid (Dicționaru limbii românești, 1939)
taxíd n., pl. urĭ (ngr. taxidi, călătorie, navigațiune, expedițiune militară). Călătorie (maĭ ales a negustorilor ca să aducă marfă). Marfă adusă, transport de marfă: un taxid de mărfurĭ.

taxid (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
taxíd (înv.) s. n., pl. taxíduri

taxid (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
taxid n. 1. călătorie ce făceau negustorii în străinătate spre a se aproviziona cu mărfuri: toți negustorii se și întorseseră dela taxid, fiecare cu încărcatura lui CAR.; 2. marfa adusă din străinătate: am desfăcut taxidul de marfă ce am primit dela Țarigrad FIL; [Gr. mod. TAXIDI, călătorie (mai ales pe mare)].

taxid (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TAXÍD, taxiduri, s. n. (înv.) Călătorie pe care o făceau negustorii (în străinătate) pentru a vinde sau a cumpăra marfa. ♦ (Concr.) Marfa adusă (din țări străine). — Din ngr. taxídhi.

Alte cuvinte din DEX

TAXICAMION TAXI TAXATOR « »TAXIDAR TAXIDARIE TAXIDERMIE