susceptibilitate - explicat in DEX



susceptibilitate (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SUSCEPTIBILITÁTE, susceptibilități, s. f. 1. Faptul de a fi susceptibil (1); creștere bolnăvicioasă a sensibilității psihice; caracter susceptibil. 2. Predispoziție deosebită a unor ființe de a reacționa la anumiți agenți externi. ♦ Dispoziție naturală de a contracta boli. 3. Capacitate a unui corp sau a unui sistem de a suferi anumite modificări sub influența agenților externi sau interni. – Din fr. susceptibilité.

susceptibilitate (Dicționar de neologisme, 1986)
SUSCEPTIBILITÁTE s.f. 1. Calitatea, caracterul a ceea ce este susceptibil (1). ♦ Tendința de a se supăra repede; accentuare bolnăvicioasă a sensibilității. 2. Predispoziție a corpului de a suferi mai mult sau mai puțin influența agenților externi sau interni. 3. Capacitatea de a primi oarecare modificări sub acțiunea influențelor exterioare. ♦ Mărime fizică ce exprimă această capacitate. [Cf. fr. susceptibilité].

susceptibilitate (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SUSCEPTIBILITÁTE s. f. 1. calitatea, caracterul omului susceptibil; accentuare bolnăvicioasă a sensibilității. 2. predispoziție a corpului de a suferi mai mult sau mai puțin influența agenților externi sau interni. 3. capacitatea de a suferi modificări sub acțiunea influențelor exterioare. ◊ mărime fizică ce exprimă această capacitate; susceptivitate. (< fr. susceptibilité)

susceptibilitate (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
susceptibilitáte s. f., g.-d. art. susceptibilitắții; pl. susceptibilitắți

susceptibilitate (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
susceptibilitate f. 1. dispozițiune de a contracta boale; 2. fig. dispozițiune de a se ofensa prea lesne.

susceptibilitate (Dicționaru limbii românești, 1939)
*susceptibilitáte f. (d. susceptibil; fr. -ité). Calitatea saŭ defectu de a fi susceptibil.

susceptibilitate (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SUSCEPTIBILITÁTE, susceptibilități, s. f. 1. Faptul de a fi susceptibil (1); creștere bolnăvicioasă a sensibilității psihice; caracter susceptibil. 2. Predispoziție deosebită a unor ființe de a reacționa la anumiți agenți externi. ♦ Dispoziție naturală de a contracta boli. 3. Capacitate a unui corp sau a unui sistem de a suferi anumite modificări sub influența agenților externi sau interni. — Din fr. susceptibilité.