susan - explicat in DEX



susan (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SUSÁN s. m. 1. Plantă erbacee din țările calde, păroasă, cu frunze mari, dantelate și cu flori galbene, cultivată pentru semințele sale oleaginoase, comestibile (Sesamum indicum).P. restr. Semințele acestei plante, care conțin un ulei comestibil, din care se prepară tahânul sau care se presară pe covrigi. 2. Preparat dulce făcut din zahăr, miere și semințe de susan (1). – Din tc. susam.

susan (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
susán (-ni), s. m.1. Plantă cu semințe comestibile (Sesamum indicum). – 2. Sămînța acestei plante. – 3. Preparat dulce pe bază de semințe de susan (1). – Mr. susame. Tc. (arab.) susam (Roesler 603; Șeineanu, II, 331; Lokotsch 1958; Ronzevalle 112), cf. ngr. σουσάμι, σησάμι, alb., bg., sb. susam.

susan (Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș, 2011)
susán, -i, s.m. – Partea de sus a satului; oamenii din zona respectivă. Apelativ frecvent în satele din Maramureșul istoric (Rona de Sus, Vișeu de Sus, Săliștea de Sus). – Din sus „loc mai ridicat sau mai înalt; deasupra” (< lat. susum) + -an.

susan (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
susán s. m.

susan (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
susan m. 1. gen de plante oleioase originare din Orient, semințele lor se pun pe covrigi și din ele se face un uleiu ce se consumă ca și untdelemnul (Sesamum indicum); 2. prăjitură lunguiață din zahăr sau miere, sare de lămâie, nuci și susan. [Turc. SUSAM].

susan (Dicționaru limbii românești, 1939)
susán m. ca plantă și n. ca marfă (turc. susam, d. ar. sesem; ngr. susámi, alb. bg. sîrb. susam. Vgr. sésamon, lat. sésamum, vine tot d. ar.). O plantă erbacee originară din India și cultivată în Orient p. semințele eĭ, din care se scoate un uleĭ comestibil foarte bun (sésamum ludicum). Tot din aceste semințe se scoate și tahînu, din care se face halvaŭa. În fine, ele se presară pe covrigĭ. – Și *sezám (după lat. fr.).

susan (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SUSÁN s. m. 1. Plantă erbacee din țările calde, păroasă, cu frunze mari, dantelate și cu flori galbene, cultivată pentru semințele sale oleaginoase, comestibile (Sesamum indicum). ♦ P. restr. Semințele acestei plante, care conțin un ulei comestibil, din care se prepară tahânul sau care se presară pe covrigi. 2. Preparat dulce făcut din zahăr, miere și semințe de susan (1). — Din tc. susam.

Alte cuvinte din DEX

SUSAMINTIT SUSALI SUSAITA « »SUSANEA SUSANITA SUSARCA