stropolì - explicat in DEX



stropoli (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
STROPOLÍ, stropolesc, vb. IV. Intranz. și tranz. (Reg.; despre oameni) A efectua diverse treburi mărunte prin gospodărie; a trebălui, a roboti. – Din bg. tropolja, scr. štropotati.

stropoli (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
stropolí (-lésc, -ít), vb. – A se ocupa cu ceva, a roboti. – Var. stroboli. Creație expresivă, după cum o indică suf. -li; legătură cu bg. tropolja „a tropăi” (Candrea) nu este convingătoare. – Der. stropoleală, s. f. (roboteală prin jurul casei). Aceleiași rădăcini trebuie să-i aparțină ștropși (var. Trans. strocși), vb. (a călca, în picioare, a turti, a stîlci; a pisa, a deforma; a strica, a distruge; refl., a certa, a dojeni), fără îndoială în loc de *tropoși (după Cihac, II, 422 și Candrea, din sl. sŭtrašiti „a călca în picioare”, bg. strošvam „a mărunți”); stropșală (var. stropșitură), s. f. (strivire; ceartă).

stropoli (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
stropolí (a ~) (înv., reg.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. stropolésc, imperf. 3 sg. stropoleá; conj. prez. 3 să stropoleáscă

stropoli (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
STROPOLÍ, stropolesc, vb. IV. Intranz. și tranz. (Reg.; despre oameni) A efectua diverse treburi mărunte prin gospodărie; a trebălui, a roboti. — Din bg. tropolja, sb. štropotati.

stropolì (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
stropolì v. a strânge puțin, a pregăti în grabă: se puse a stropoli de nuntă POP. [Derivat din strop: lit. a strânge picătură cu picătură].