stearină - explicat in DEX



stearină (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
STEARÍNĂ s. f. 1. Amestec de acid stearic cu acid palmitic sau oleic, obținut din unele grăsimi solide și folosit la fabricarea lumânărilor, în industria textilă și în cea a cauciucului. 2. Ester al acidului stearic, care intră în componența grăsimilor animale și vegetale. [Pr.: ste-a-] – Din fr. stéarine.

stearină (Dicționar de neologisme, 1986)
STEARÍNĂ s.f. Substanță solidă, albă, constituită dintr-un amestec de acid stearic și acid palmitic. ♦ Nume dat în comerț acidului stearic. [< fr. stéarine].

stearină (Marele dicționar de neologisme, 2000)
STEARÍNĂ s. f. 1. acid stearic al glicerinei. 2. corp gras constituit în principal din grăsimi animale. (< fr. stéarine)

stearină (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
stearínă (ste-a-) s. f., g.-d. art. stearínei

stearină (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
stearină f. substanță solidă extrasă din grăsimea oilor, o combinațiune de acid stearic și de glicerină.

stearină (Dicționaru limbii românești, 1939)
*stearină f., pl. e (d. vgr. stéar, seŭ). Chim. Principiu corpurilor grase, care nu se topește la temperatura ordinară (A fost descoperit de francejiĭ Chevreul și Gay Lussac, care, în Aŭgust 1823, aŭ dat lumiĭ primele luminărĭ de stearină). V. spermanțetă și parafină.

stearină (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
STEARÍNĂ s. f. 1. Amestec de acid stearic cu acidpalmitic sau oleic, obținut din unele grăsimi solide și folosit la fabricarea lumânărilor, în industria textilă și în cea a cauciucului. 2. Ester al acidului stearic, care intră în componența grăsimilor animale și vegetale. [Pr.: ste-a-] — Din fr. stéarine.

Alte cuvinte din DEX

STEARIC STEARAT STEAPSINA « »STEARINA STEARSA STEATIT