sondaj - explicat in DEX



sondaj (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SONDÁJ, sondaje, s. n. Acțiunea de a sonda; sondare. 1. Cercetare a solului sau a subsolului pentru determinarea proprietăților rocilor, găsirea (și extragerea) unor substanțe utile etc. ♦ Luare de probe dintr-un material compact. ♦ Introducere a unei sonde într-o plagă sau într-o cavitate naturală a organismului, pentru a face posibilă evacuare substanțelor nocive, pentru extragerea unei probe în vederea unei analize etc. 2. Fig. Cercetare, investigație, studiu. – Din fr. sondage.

sondaj (Dicționar de neologisme, 1986)
SONDÁJ s.n. 1. Cercetare făcută cu o sondă în sol, în fundul unei ape etc.; prospecțiune. ◊ Sondaj meteorologic = determinarea condițiilor meteorologice (temperatură, presiune etc.) la un anumit nivel sau la niveluri succesive ale atmosferei. ♦ Introducerea unei sonde într-o cavitate naturală a organismului sau într-o plagă pentru evacuarea substanțelor nocive sau pentru extragerea unei probe în vederea unei analize. 2. Cercetare sumară făcută prin consultarea atentă numai a unor părți dintr-un material. 3. Săpătură făcută pentru determinarea profilului geologic sau pentru extragerea probelor necesare analizei solului. ♦ Luare de probe dintr-un material compact sau granulat. 4. Sondaj de opinie = anchetă care urmărește cunoașterea părerilor oamenilor în diferite probleme. [< fr. sondage].

sondaj (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SONDÁJ s. n. 1. explorare făcută cu o sondă în sol, pe fundul unei ape etc.; prospecțiune. ♦ ~ meteorologic = determinarea condițiilor meteorologice (temperatură, presiune etc.) la un anumit nivel sau la niveluri succesive ale atmosferei. 2. introducere a unei sonde într-o cavitate naturală a organismului ori într-o plagă pentru evacuarea substanțelor nocive sau pentru extragerea unei probe în vederea unei analize. 3. cercetare sumară prin consultarea unor părți dintr-un material. 4. săpătură pentru determinarea profilului geologic sau pentru extragerea probelor necesare analizei solului. ◊ luare de probe dintr-un material compact sau granulat. 5. (în învățământ) acțiune de cunoaștere care se efectuează doar asupra unui fragment considerat ca reprezentativ pentru totalitate. ♦ ~ de opinie = anchetă care urmărește cunoașterea părerilor oamenilor în diferite probleme. (< fr. sondage)

sondaj (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
sondáj s. n., pl. sondáje

sondaj (Dicționaru limbii românești, 1939)
sondáj n., pl. e (fr. sondage). Acțiunea de a sonda.

sondaj (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
sondaj n. acțiunea de a sonda, vorbind de terenuri (= fr. sondage).

sondaj (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SONDÁJ, sondaje, s. n. Acțiunea de a sonda; sondare. 1. Cercetare a solului sau a subsolului pentru determinarea proprietății rocilor, găsirea (și extragerea) unor substanțe utile etc. ♦ Luare de probe dintr-un material compact. ♦ Introducere a unei sonde într-o plagă sau într-o cavitate naturală a organismului pentru a face posibilă evacuarea substanțelor nocive, pentru extragerea unei probe în vederea unei analize etc. 2. Fig. Cercetare, investigație, studiu. ◊ Sondaj de opinie = metodă psihologică folosită în vederea cunoașterii opiniei membrilor societății privind chestiuni (economice, politice, culturale, electorale etc.) devenite importante la un moment dat. — Din fr. sondage.

Alte cuvinte din DEX

SONDABIL SONDA SONCAIT « »SONDARE SONDATOR SONDEZA