siloz - explicat in DEX



siloz (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SILÓZ, silozuri, s. n. Construcție de mari dimensiuni înzestrată cu instalații speciale de uscare, de transport etc. care servește la depozitarea și păstrarea pe termen lung a unor cantități mari de produse agricole sau de alte materiale. ♦ Amenajare pentru însilozarea porumbului sau a altor plante destinate conservării prin murare; loc, groapă, șanț etc. unde se pune la macerat nutrețul pentru vite; p. ext. depozit de furaje macerate. ♦ (Adjectival) Care este pus la macerat într-o groapă, într-un șanț etc. special amenajate. Porumbul siloz. – Din it. silos, germ. Silo.

siloz (Dicționar de neologisme, 1986)
SILÓZ s.n. Depozit de dimensiuni mari, folosit pentru păstrarea cerealelor, a cărbunilor etc. și înzestrat cu instalații de uscare, de transport etc. ♦ Depozit pentru păstrarea furajelor, a fructelor etc. [< rus. silos, după fr. silo, it. silos, cf. sp. silo < lat. sirus , gr. siros].

siloz (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SILÓZ s. n. 1. construcție înzestrată cu instalații de uscare pentru depozitarea, păstrarea și conservarea cerealelor, a cărbunilor etc. 2. depozit pentru păstrarea furajelor, a fructelor etc. 3. cavitate cilindrică săpată în sol în care sunt instalate și din care se lansează proiectile teleghidate cu propulsie autonomă, rachete. (< rus., it. silos, germ. Silo)

siloz (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
silóz (-zuri), s. n. – Depozit. – Var. silos. Fr. silo.

siloz (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
silóz s. n., pl. silózuri

siloz (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
siloz n. magazie cu celule pentru păstrarea cerealelor (= fr. silo): Brăila și Galați au numeroase silozuri.

siloz (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SILÓZ, silozuri, s. n. Construcție de mari dimensiuni înzestrată cu instalații speciale de uscare, de transport etc. care servește la depozitarea și păstrarea pe termen lung a unor cantități mari de produse agricole sau de alte materiale. ♦ Amenajare pentru însilozarea porumbului sau a altor plante destinate conservării prin murare; loc, groapă, șanț etc. unde se pune la macerat nutrețul pentru vite; p. ext. depozit de furaje macerate. ♦ (Adjectival) Care este pus la macerat într-o groapă, într-un șanț etc. special amenajate. Porumbul siloz. — Din it. silos, germ. Silo.

Alte cuvinte din DEX

SILOXID SILOXICON SILOS « »SILOZAR SILTA SILUETA