siderurgie - explicat in DEX



siderurgie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SIDERURGÍE s. f. 1. Ansamblu de operații constând în extragerea fierului, elaborarea aliajelor sale, precum și în prelucrarea acestora (pentru laminare și forjare); metalurgia fierului. 2. Ramură a metalurgiei care se ocupă cu studiul proprietăților fizice și chimice ale fierului și ale aliajelor lui și cu studiul metodelor siderurgiei (1). – Din fr. sidérurgie.

siderurgie (Dicționar de neologisme, 1986)
SIDERURGÍE s.f. Ramură a metalurgiei care studiază proprietățile fizice și chimice ale fierului și ale aliajelor lui, precum și operațiile de extragere, elaborare și prelucrare a acestora. [Gen. -iei. / < fr. sidérurgie, cf. gr. sideros – fier, ergon – lucru].

siderurgie (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SIDERURGÍE s. f. 1. tehnica extragerii fierului și a aliajelor sale. 2. ramură a metalurgiei care studiază proprietățile fizice și chimice ale fierului și ale aliajelor lui, precum și metodele folosite în siderurgie (1). (< fr. sidérurgie)

siderurgie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
siderurgíe s. f., art. siderurgía, g.-d. siderurgíi, art. siderurgíei

siderurgie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SIDERURGÍE s. f. 1. Extragerea fierului din minereu, elaborarea aliajelor sale, precum și prelucrarea acestora în semifabricate (pentru laminare și forjare); metalurgia fierului. 2. Ramură a metalurgiei care se ocupă cu studiul proprietăților fizice și chimice ale fierului și ale aliajelor lui și cu studiul metodelor siderurgiei (1). — Din fr. sidérurgie.

Alte cuvinte din DEX

SIDERURGIC SIDEROZA SIDEROTROF « »SIDERURGIST SIDILA SIE