seros - explicat in DEX



seros (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SERÓS, -OÁSĂ, seroși, -oase, adj. 1. De natura serului sau a serozității, având caracterul serozității. ◊ Sânge seros = sânge în compoziția căruia predomină serul. 2. (Despre țesuturi) Care secretează o serozitate. ◊ Membrană seroasă = membrană care înlesnește mișcările unui organ, fiind formată din două foi subțiri, una care aderă strâns la organ, cealaltă care căptușește cavitatea în care se găsește organul, spațiul dintre ele fiind umplut cu o serozitate; membrană care protejează articulațiile osoase. – Din fr. séreux.

seros (Dicționar de neologisme, 1986)
SERÓS, -OÁSĂ adj. 1. De natura serului sau a serozității. 2. (Despre țesuturi) Care conține, care secretă o serozitate. ♦ Membrană seroasă (și s.f. ) = membrană care căptușește unele organe, constituită din două foi subțiri între care se găsește o serozitate; membrană care protejează articulațiile osoase. [< fr. séreux].

seros (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SERÓS, -OÁSĂ adj. 1. de natura serului, a serozității. 2. (despre țesuturi) care conține, secretă o serozitate. ♦ membrană õasă (și s. f.) = membrană care căptușește unele organe, constituită din două foi subțiri între care se găsește o serozitate; membrană care protejează articulațiile osoase. (< fr. séreux)

seros (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
serós adj. m., pl. seróși; f. seroásă, pl. seroáse

seros (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
seros a. de seară: colo se ’nalță luna prin umbrele seroase BOL.

seros (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
seros a. 1. care secretează ser: membrană seroasă; 2. care conține ser: partea seroasă a laptelui. V. ser(um).

seros (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SERÓS, -OÁSĂ, seroși, -oase, adj. 1. De natura serului sau a serozității, având caracterul serozității. ◊ Sânge seros = sânge în compoziția căruia predomină serul. 2. (Despre țesuturi) Care secretă o serozitate. ◊ Membrană seroasă = membrană care înlesnește mișcările unui organ, fiind formată din două foi subțiri, una care aderă strâns la organ, cealaltă care căptușește cavitatea în care se găsește organul, spațiul dintre ele fiind umplut cu o serozitate; membrană care protejează articulațiile osoase. — Din fr. séreux.