sensibilizare - explicat in DEX



sensibilizare (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SENSIBILIZÁRE, sensibilizări, s. f. Acțiunea de a (se) sensibiliza și rezultatul ei. ♦ Scădere a pragului de reactivitate a unei structuri vii (celulă, țesut, organ, organism) față de un anumit agent. ♦ Stare de receptivitate crescută, patologică a organismului față de un agent (fizic, chimic sau biologic). ♦ Mărire a sensibilității unui instrument de măsură, a unui aparat, a emulsiilor fotografice etc. – V. sensibiliza.

sensibilizare (Dicționar de neologisme, 1986)
SENSIBILIZÁRE s.f. Acțiunea de a (se) sensibiliza și rezultatul ei. ♦ Stare de receptivitate crescută, patologică a organismului față de un agent. ♦ Mărire a sensibilității unui instrument sau aparat de măsură a emulsiilor fotografice etc. [< sensibiliza].

sensibilizare (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SENSIBILIZÁRE s. f. acțiunea de a (se) sensibiliza. ◊ scădere a pragului de reactivitate a unei structuri vii față de un anumit agent; stare de receptivitate crescută, patologică a organismului față de un agent. ◊ mărire a sensibilității unui instrument sau aparat de măsură a emulsiilor fotografice etc. (< sensibiliza)

sensibilizare (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
sensibilizáre s. f., g.-d. art. sensibilizắrii; pl. sensibilizắri

sensibilizare (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SENSIBILIZÁRE, sensibilizări, s. f. Acțiunea de a (se) sensibiliza și rezultatul ei. ♦ Scădere a pragului de reactivitate a unei structuri vii (celulă, țesut, organ, organism) față de un anumit agent. ♦ Stare de receptivitate crescută, patologică a organismului față de un agent (fizic, chimic sau biologic), manifestată prin reacții locale sau generale. ♦ Mărire a sensibilității unui instrument de măsură, a unui aparat, a emulsiilor fotografice etc. — V. sensibiliza.