salicilic - explicat in DEX



salicilic (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SALICÍLIC adj. (În sintagma) Acid salicilic = preparat chimic pe bază de fenol, în formă de cristale albe, întrebuințat în medicină, în industria coloranților și a conservelor alimentare. – Din fr. salicylique.

salicilic (Dicționar de neologisme, 1986)
SALICÍLIC adj.m. Acid salicilic = compus organic folosit în industria coloranților și a conservelor alimentare, precum și în medicină ca antiseptic. [< fr. salicylique].

salicilic (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SALICÍLIC adj. acid ~ = acid organic din fenol, folosit în industria coloranților, a conservelor alimentare și în medicină ca antiseptic. (< fr. salicylique)

salicilic (Dicționaru limbii românești, 1939)
* salicilíc, -ă adj. (d. lat. salix, sálicis, salcie și vgr. shyle, materie, substanță). Chim. Acid salicilic (C14H6O6), un acid care a fost obținut de Piria la 1838 și care e destul de răspîndit în natură. Se află în stare liberă în crețușcă. E un praf alb gălbuĭ. Sărurile luĭ, maĭ ales salicilatu de sodă, îs foarte întrebuințate în med. contra reŭmatizmului, frigurilor și ca antiseptic. Se poate produce încălzind salicina cu potasă.

salicilic (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
salicílic adj. m.

salicilic (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SALICÍLIC adj. (în sintagma) Acid salicilic = preparat chimic pe bază de fenol, în formă de cristale albe, folosit în medicină, în industria coloranților și a conservelor alimentare. — Din fr. salicylique.