salicacee - explicat in DEX



salicacee (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SALICACÉE, salicacee, s. f. (La pl.) Familie de plante dicotiledonate cu inflorescențe în formă de amenți, care cuprinde arbori și arbuști ca plopul și salcia: (și la sg.) plantă din aceată familie. [Pr.: -ce-e] – Din fr. salicacées.

salicacee (Dicționar de neologisme, 1986)
SALICACÉE s.f.pl. Familie de plante dicotiledonate apetale, cuprinzând sălciile și plopii; (la sg.) plantă din această familie. [Pron. -ce-e, sg. invar. / < fr. salicacées].

salicacee (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SALICACÉE s. f. pl. familie de plante dicotiledonate apetale: sălciile și plopii. (< fr. salicacées)

salicacee (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
SALICACÉE (‹ fr.; {s} lat. salix „salcie”) s. f. pl. Familie de plante dicotiledonate (Salicaceae) cuprinzând arbori și arbuști cu lemn moale (intrând în categoria de „esențe moi”), frunze simple, alterne, prevăzute cu stipele, cu flori unisexuate, dispuse de obicei dioic, în amenți, și cu fructe capsule cu semințe păroase (ex. plopul, răchita și salcia). Se cunosc c. 400 de specii. Cresc în zonele temperate și reci.

salicacee (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
salicacée s. f., art. salicacéea, g.-d. art. salicacéei; pl. salicacée

salicacee (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SALICACÉE, salicacee, s. f. (La pl.) Familie de plante dicotiledonate cu inflorescențe în formă de amenți, care cuprinde arbori și arbuști ca plopul și salcia: (și la sg.) plantă din această familie. [Pr.: -ce-e] — Din fr. salicacée.