sănătos - explicat in DEX



sănătos (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SĂNĂTÓS, -OÁSĂ, sănătoși, -oase, adj. 1. Care se bucură de sănătate deplină, care nu suferă de nici o boală sau infirmitate; teafăr, zdravăn. ◊ Loc. vb. A se face sănătos = a se însănătoși. ◊ Expr. A nu fi sănătos (la minte) = a fi (cam) nebun, zănatic. Să-l (sau să o etc.) porți sănătos sau sănătoasă = urare adresată cuiva care poartă o haină sau o încălțăminte nouă. Să fii sănătos = a) formulă de urare sau de mulțumire; b) treaba ta, nu ai decât! (Fam.) A nu fi sănătos dacă... = a nu se putea abține de la ceva (rău), a-i sta în fire să facă ceva (rău). (Adverbial) A râde sănătos = a râde cu poftă, din toată inima. ♦ (Despre plante, fructe etc.) Care nu este stricat sau atacat de vreo boală; nevătămat, în bună stare. ♦ (Despre obiecte) Care nu este atins de nici o stricăciune; care este în bună stare; întreg, intact; solid, rezistent. ♦ Fig. Bine consolidat, cu prestigiu; durabil; intangibil. ♦ Fig. Care nu este alterat moralicește; cinstit, onest, corect. 2. Prielnic sănătății; salubru. ♦ (Substantivat, f.; în expr.) A o lua (sau a o rupe, a o șterge) la sănătoasa = a o lua la fugă, a pleca repede pentru a nu păți ceva. 3. Fig. Înțelept, bun, cu (sau de) bun-simț; potrivit, indicat, recomandabil. ♦ (Despre acțiuni, activități) Serios, temeinic. – Lat. *sanitosus (< sanus).

sănătos (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
sănătós adj. m., pl. sănătóși; f. sănătoásă, pl. sănătoáse

sănătos (Dicționaru limbii românești, 1939)
sănătós, -oasă adj. (mlat. și vlat. sanitosus. Cp. cu neapol. sanetuso, gascon sanetous, sard. sud sanidosu și cu rom. calamitos). Pli de sănătate, zdravăn: om sănătos. Zdravăn, voĭnic, robust: om de o constituțiune sănătoasă. Igienic, salubru, folositor sănătățiĭ: nutriment, aer sănătos. Fig. Folositor sufletuluĭ, moral: carte sănătoasă. Drept, logic, echilibrat: minte sănătoasă în corp sănătos. Folositor, bun: fuga-ĭ rușinoasă, da-ĭ sănătoasă. (Prov.). A o lua la sănătoasa (Iron.), a o rupe de fugă, a fugi grabnic, a spăla putina de frică. Ca formulă de adiio: rămîĭ sănătos (sănătoasă), rămînețĭ sănătoșĭ (sănătoase) !

sănătos (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
sănătos a. 1. care se ține bine, care e de o bună constituțiune: o minte sănătoasă într’un corp sănătos; 2. care nu e corupător: cărți sănătoase; 3. bun pentru sănătate: hrană sănătoasă; 4. fig. conform rațiunii, justiției: judecată, învățătură sănătoasă; 5. folositor: fuga e rușinoașă, dar sănătoasă; a o lua la sănătoasă, a fugi din răsputeri. [Abstras din sănătate]. ║ adv. cu bine: mergi, rămâi sănătos !

sănătos (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SĂNĂTÓS, -OÁSĂ, sănătoși, -oase, adj. 1. Care se bucură de sănătate deplină, care nu suferă de nicio boală sau infirmitate; teafăr, zdravăn. ◊ Loc. vb. A se face sănătos = a se însănătoși. ◊ Expr. A nu fi sănătos (la minte) = a fi (cam) nebun, zănatic. Să-l (sau să o etc.) porți sănătos sau sănătoasă = urare adresată cuiva care poartă o haină sau o încălțăminte nouă. Să fii sănătos = a) formulă de urare sau de mulțumire; b) treaba ta, nu ai decât! (Fam.) A nu fi sănătos dacă... = a nu se putea abține de la ceva (rău), a-i sta în fire să facă ceva (rău). (Adverbial) A râde sănătos = a râde cu poftă, din toată inima. ♦ (Despre plante, fructe etc.) Care nu este stricat sau atacat de vreo boală; nevătămat, în bună stare. ♦ (Despre obiecte) Care nu este atins de nicio stricăciune; care este în bună stare; întreg, intact; solid, rezistent. ♦ Fig. Bine consolidat, cu prestigiu; durabil; intangibil. ♦ Fig. Care nu este alterat moralicește; cinstit, onest, corect. 2. Prielnic sănătății; salubru. ♦ (Substantivat, f.; în expr.) A o lua (sau a o rupe, a o șterge) la sănătoasa = a o lua la fugă, a pleca repede pentru a nu păți ceva. 3. Fig. înțelept, bun, cu (sau de) bun- simț; potrivit, indicat, recomandabil. ♦ (Despre acțiuni, activități) Serios, temeinic. — Lat. *sanitosus (<sanus).

Alte cuvinte din DEX

S RUZ RUXANDRA « »SA SABAC SABACA