rostral - explicat in DEX



rostral (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ROSTRÁL, -Ă, rostrali, -e, adj. (Despre elemente de arhitectură sau despre obiecte de artă) Care are forma unei nave antice sau care este decorat cu sculpturi reprezentând prore de corăbii. ◊ Coloană rostrală = coloană ornată cu prore sculptate în relief în piatră, simbolizând victoriile navale. – Din fr. rostral, lat. rostralis.

rostral (Dicționar de neologisme, 1986)
ROSTRÁL, -Ă adj. (Despre elemente arhitecturale sau obiecte de artă) În forma unei nave antice. ♦ Coloană rostrală = coloană ornată cu vârfuri de nave sculptate în piatră. [Cf. fr. rostral, lat. rostralis].

rostral (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ROSTRÁL, -Ă adj. 1. în forma rostrului (1) unei nave. 2. coloană ~ă = coloană ornată cu vârfuri de nave sculptate în piatră. (< fr. rostral, lat. rostralis)

rostral (Dicționaru limbii românești, 1939)
*rostrál, -ă adj. (lat. rostralis, d. rostrum, cĭoc. V. rost). Coroană rostrală, coroană care, la vechiĭ Romanĭ, imita botu și pintenu corăbiiĭ și care se dădea ca recompensă soldatuluĭ care sărea maĭ întîĭ într´o corabie dușmănească. Coloană rostrală, coloană care avea reprezentate pe ĭa [!] boturĭ de corăbiĭ și care se ridica în amintirea uneĭ victoriĭ navale.

rostral (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
rostrál adj. m., pl. rostráli; f. rostrálă, pl. rostrále

rostral (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ROSTRÁL, -Ă, rostrali, -e, adj. (Despre elemente de arhitectură sau despre obiecte de artă) Care are forma unei nave antice sau care este decorat cu sculpturi reprezentând prore de corăbii. ◊ Coloană rostrală = coloană ornată cu prore sculptate în relief în piatră, simbolizând victoriile navale. — Din fr. rostral, lat. rostralis.