ricoșeu - explicat in DEX



ricoșeu (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
RICOȘÉU, ricoșeuri, s. n. Faptul de a ricoșa. ♦ Înscriere a proiectilului pe o nouă traiectorie când întâlnește pământul sau alt obstacol sub un unghi mic, până la 20°; p. gener. schimbare de direcţie a unui lucru când se ciocneşte de un obstacol. ◊ Tragere prin ricoșeu = tragere în care se folosesc efectele proiectilelor care au ricoşat. [Var. ricoșét s. n.] – Din fr. ricochet.

ricoșeu (Dicționar de neologisme, 1986)
RICOȘÉU s.n. v. ricoșet.

ricoșeu (Marele dicționar de neologisme, 2000)
RICOȘÉU s. n. faptul de a ricoșa; schimbare a traiectoriei unui proiectil (glonț) când se lovește de un obstacol; proiectil care a suferit o astfel de deviere. ◊ (fig.) efect invers, indirect. (< fr. ricochet)

ricoșeu (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
RICOȘÉU (RICOȘÉT) (‹ fr.) s. n. Faptul de a ricoșa. ♦ (MILIT.) Înscriere a proiectilului pe o nouă traiectorie când lovește pământul sau alt obstacol sub un unghi până la 20º; proiectil care a suferit o astfel de schimbare. Invenția acestui tip de lovitură îi aparține inginerului francez Sébastien Le Prestre de Vauban. ♦ Fig. Efect invers, indirect.

ricoșeu (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
ricoșéu s. n., art. ricoșéul; pl. ricoșéuri

ricoșeu (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
RICOȘÉU, ricoșeuri, s. n. Faptul de a ricoșa. ♦ Înscriere a proiectilului pe o nouă traiectorie când întâlnește pământul sau alt obstacol sub un unghi mic până la 20°; p. gener. schimbare de direcție a unui lucru când se ciocnește de un obstacol. ♦ Fig. Efect invers, indirect. ◊ Tragere prin ricoșeu = tragere în care se folosesc efectele exploziei proiectilelor care avi ricoșat. [Var.: ricoșét s. n.] — Din fr. ricochet.

Alte cuvinte din DEX

RICKETTSIOZA RICINA RICIN « »RICOSA RICOSET RICOSEU