reprezentant - explicat in DEX



reprezentant (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
REPREZENTÁNT, -Ă, reprezentanți, -te, s. m. și f. 1. Persoană împuternicită să reprezinte pe cineva sau ceva, să țină locul cuiva, să acționeze în numele cuiva. ♦ Persoană care reprezintă interesele unui stat în alt stat, la o întrunire diplomatică etc. 2. Cel care reprezintă o școală, un curent; exponent. – Din fr. représentant.

reprezentant (Dicționar de neologisme, 1986)
REPREZENTÁNT, -Ă s.m. și f. 1. Persoană delegată să reprezinte pe cineva; împuternicit să acționeze în numele cuiva. ♦ Persoană care reprezintă interesele unui stat în alt stat, la o întrunire diplomatică etc. 2. Cel care reprezintă un curent, o școală etc.; exponent. [Pl. -nți, -nte. / cf. fr. représentant].

reprezentant (Marele dicționar de neologisme, 2000)
REPREZENTÁNT, -Ă s. m. f. persoană delegată să reprezinte pe cineva sau ceva. ◊ persoană care reprezintă interesele unui stat în alt stat, la o întrunire diplomatică. (< fr. représentant)

reprezentant (Dicționaru limbii românești, 1939)
*reprezentánt, -ă s. (lat. repraeséntans, -ántis, fr. représentant). Care reprezentă [!] pe altu, mandatar, delegat: repretentantu uneĭ țărĭ la un congres, reprezentantu uneĭ case comerciale. Jur. Care e chemat la moștenire în locu ascendentuluĭ luĭ mort maĭ în ainte [!]. V. prepus.

reprezentant (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
reprezentánt (re-pre-) s. m., pl. reprezentánți

reprezentant (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
reprezentant m. 1. cel ce reprezentă pe altul, care are puterea de a lucra în numele său; 2. cel ce face afaceri pentru o casă de comerț; 3. membrul unei adunări legislative.

reprezentant (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
REPREZENTÁNT, -Ă, reprezentanți,-te, s. m. și f. 1. Persoană împuternicită să reprezinte pe cineva sau ceva, să țină locul cuiva, să acționeze în numele cuiva. ♦ Persoană care reprezintă interesele unui stat în alt stat, la o întrunire diplomatică etc. 2. Cel care reprezintă o școală, un curent; exponent. — Din fr. représentant.