radiator - explicat in DEX



radiator (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
RADIATÓR, radiatoare, s. n. 1. Corp, aparat sau dispozitiv care emite radiații. ◊ Radiator electric= aparat electric de încălzire (în care căldura este transmisă prin radiații). 2. Corp de încălzire format din tuburi sau coloane tubulare prin care circulă aburii sau apa caldă, într-o instalație de încălzire centrală. 3. Dispozitiv care servește la răcirea apei în motoarele cu ardere internă. 4. Antenă de emisie reprezentând elementul activ al unui sistem de antene. [Pr.: -di-a-] – Din fr. radiateur, germ. Radiator.

radiator (Dicționar de neologisme, 1986)
RADIATÓR s.n. 1. Aparat care servește la răcirea apei în motoarele cu ardere internă. 2. Sistem termic care emite radiații. ♦ Radiator electric = aparat electric de încălzire. 3. Corp de încălzire alcătuit din tuburi sau coloane tubulare prin care circulă un fluid încălzit, în scopul de a ceda căldură în mediul înconjurător. 4. Antenă de emisiune. [Pl. -oare. / < fr. radiateur, germ. Radiator].

radiator (Marele dicționar de neologisme, 2000)
RADIATÓR s. n. 1. parte din instalația de răcire sau de ungere a motoarelor cu ardere internă. 2. sistem termic care emite radiații. 3. corp de încălzire alcătuit din tuburi sau coloane tubulare prin care circulă un fluid încălzit, în scopul de a ceda căldură în mediul înconjurător. ♦ ~ electric = aparat electric de încălzire. 4. aparat emițător de unde acustice sau electromagnetice. (< fr. radiateur, germ. Radiator)

radiator (Dicționaru limbii românești, 1939)
*radiatór n., pl. oare (d. radiez 1). Aparat compus dintr´o țeavă îndoită de maĭ multe orĭ ca să emită maĭ multă căldură la calorifere sau ca să servească de refrigerat la unele motoare mecanice.

radiator (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
radiatór (-di-a-) s. n., pl. radiatoáre

radiator (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
radiator n. aparat servind a mări suprafața de radiare a unui tub, se întrebuințează mai ales pentru încălzitul caselor.

radiator (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
RADIATÓR, radiatoare, s. n. 1. Corp, aparat sau dispozitiv care emite radiații. ◊ Radiator electric = aparat electric de încălzire (în care căldura este transmisă prin radiații). 2. Corp de încălzire format din tuburi sau coloane tubulare prin care circulă abuiii sau apa caldă, într-o instalație de încălzire centrală. 3. Dispozitiv care servește la răcirea apei în motoarele cu ardere internă. 4. Antenă de emisie reprezentând elementul activ al unui sistem de antene. [Pr.: -di-a-] — Din fr. radiateur, germ. Radiator.

Alte cuvinte din DEX

RADIATIV RADIATIE RADIATE « »RADICA RADICAL RADICALISM