rântaș - explicat in DEX



rântaș (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
RÂNTÁȘ, rântașuri, s. n. Sos făcut din făină (cu ceapă) prăjită în grăsime, pentru a fi adăugat la unele mâncăruri. – Din magh. rántás.

rântaș (Dicționar gastronomic explicativ, 2003)
RÂNTÁȘ s.n. Amestec de făină și unt sau altă grăsime, prăjit mai mult sau mai puțin, utilizat ca îngroșător pentru sosuri sau alte preparate culinare; poate fi realizat ca rântaș alb (pentru beșamel), blond (pentru sosuri fine) sau brun (pentru sos brun sau spaniol).

rântaș (Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș, 2011)
rântáș, -uri, (răntaș), s.n. – (gastr.) Sos făcut din făină (cu ceapă tocată mărunt) prăjită în grăsime, care se adaugă în mâncărurile tipic ardelenești; îngroșeală. – Din magh. rántás.

rântaș (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
rântáș s. n., pl. rântáșuri

rântaș (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
rântaș n. făină prăjită în unt. [Ung. RÁNTÁS].

rântaș (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
RÂNTÁȘ, rântașuri, s. n. Sos făcut din faină (cu ceapă) prăjită în grăsime, pentru a fi adăugat la unele mâncăruri. — Din magh. rântás.

Alte cuvinte din DEX

R QURUCH QUOTIENT « »RABAGIE RABANA RABAR