pulsar - explicat in DEX



pulsar (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PULSÁR, pulsari, s. m. (Astron.) Sursă galactică de unde radio care emite impulsuri foarte regulate și foarte scurte. – Din engl., fr. pulsar.

pulsar (Dicționar de neologisme, 1986)
PULSÁR s.m. Sursă de radiații pulsante, detectate datorită scintilației cu ajutorul telescoapelor optice. [< americ. pulsar < puls(ating) + (st)ar – stea pulsatoare].

pulsar (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PULSÁR s. n. obiect ceresc galactic, sursă de radiații electromagnetice pulsante, detectate datorită scintilației, cu ajutorul telescoapelor optice. (< engl., fr. pulsar)

pulsar (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PULSÁR (‹ engl.) s. n. Sursă cosmică emițătoare de radiounde cu lungimi de ordinul metrilor sau centimetrilor, cu frecvențe de ordinul megahertzilor și cu perioade de câteva sutimi de secundă până la câteva secunde. Unele p. (sisteme binare) emit și radiații din domeniile: optic, X sau γ. Primul p. a fost descoperit, în 1967, de astrofizicienii britanici A. Hewish și J. Bell Burne cu un radiotelescop special. P. sunt stele neutronice cu o masă ce nu depășește 3 mase solare și cu diametrul de c. 10 km și care se rotesc foarte repede.

pulsar (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
*pulsár s. m., pl. pulsári

Alte cuvinte din DEX

PULSANT PULSA PULS « »PULSARE PULSATIE PULSATIL