produce - explicat in DEX



produce (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PRODÚCE, prodúc, vb. III. 1. Tranz. A realiza prin muncă bunuri materiale, valori științifice sau artistice, a crea ceva (printr-o activitate oarecare); p. restr. a fabrica. 2. Tranz. (Folosit și absol.; despre pământ, plante etc.) A da roade. 3. Tranz. A realiza un profit, un venit. 4. Tranz. A fi cauza, mobilul a ceva; a da naștere; a provoca. 5. Refl. (Despre evenimente, acțiuni etc.; la pers. 3) A se înfăptui, a se realiza, a avea loc; a se întâmpla, a se petrece. 6. Refl. A se prezenta în fața spectatorilor cu un program artistic. 7. Tranz. (Livr.) A arăta, a prezenta (ca dovadă). – Din lat. producere.

produce (Dicționar de arhaisme și regionalisme, 2002)
prodúce, prodúc, vb. III (reg.) a duce din nou.

produce (Dicționar de neologisme, 1986)
PRODÚCE vb. III. 1. tr. A crea, a face, a realiza (ceva). 2. tr. A aduce beneficii, venituri; a rodi. 3. tr. A pricinui, a cauza. 4. refl. A se prezenta în public cu un număr artistic. [P.i. prodúc. / < lat. producere, cf. fr. produire].

produce (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PRODÚCE vb. I. tr. 1. a crea, a face, a realiza (ceva). 2. a aduce beneficii, venituri; a rodi. 3. a pricinui, a cauza. II. refl. 1. a se prezenta în public cu un număr artistic. 2. (despre evenimente, fenomene etc.) a se întâmpla, a se petrece. (< lat. producere)

produce (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
prodúce (prodúc, ús), vb. – A (se) face. Fr. produire, adaptat la conjug. lui a duce.Der. producător, s. m. (persoană care produce); product (var. produs), s. n., după fr. produit; productiv, adj., din fr. productif; improductiv (var. neproductiv), adj. (care nu produce); productivitate, s. f., din fr. productivité; reproduce, vb. (a produce din nou).

produce (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
prodúce (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. prodúc, 1 pl. prodúcem, 2 pl. prodúceți; imper. 2 sg. prodú, neg. nu prodúce; part. prodús

produce (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
produce v. 1. a da naștere: pământul produce toate plantele; 2. a cauza: războiul produce rele mari; 3. a face: aceasta a produs un efect rău; 4. a raporta, a da: această întreprindere a produs beneficii mari; 5. a prezenta, a procura: a produs titlurile sale de proprietate.