prispă - explicat in DEX



prispă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PRÍSPĂ, prispe, s. f. 1. Un fel de terasă îngustă înălțată de-a lungul peretelui din față (uneori și al celor laterali) la casele țărănești, lipită cu pământ sau pardosită cu scânduri, adesea mărginită de o balustradă scundă de lemn sau de zidărie. 2. Porțiune de teren cu suprafața plană, fără denivelări (situată la diferite altitudini); platformă, tăpșan. 3. Dig rudimentar de pământ sau de lemn folosit pentru a menține nivelul apei în bălți. – Probabil din sl. *prisŭpa.

prispă (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
príspă (príspe), s. f. – Un fel de terasă îngustă de-a lungul fațadei caselor țărănești. Sl. (bg.) prisŭpa „terasament”, cf. bg. prĕspa „avalanșă”, ceh. pŕispa „dună” (Cihac, II, 213; Tiktin; Conev 80).

prispă (Dicționar de argou al limbii române, 2007)
prispă, prispe s. f. scaun înalt așezat lângă bar.

prispă (Dicționaru limbii românești, 1939)
príspă f., pl. e (vsl. prisŭpa, id.; bg. prĭespa, avalanșă; rut. prispa, prispă; pol. przyspa, dună. V. nisip). Tîrnaț, terață [!] îngustă în fața caseĭ (orĭ și pin prejur [!]). La casele țărăneștĭ e o simplă bancă de lut, la altele e și chear [!] o adevărată terață orĭ verandă. – În Serbia prismă. V. podmol, trotuar, refugiŭ.

prispă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
príspă s. f., g.-d. art. príspei; pl. príspe

prispă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
prispă f. pat de pământ bătătorit din lungul peretelui din față (la o casă țărănească). [Slav. PRISŬPA, ridicătură de pământ].