previziune - explicat in DEX



previziune (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PREVIZIÚNE, (2) previziuni, s. f. 1. Facultatea, posibilitatea de a prevedea apariția sau evoluția evenimentelor viitoare din analiza anumitor date cunoscute în prezent. 2. Enunțare a unei judecăți, a unei teorii care se bazează pe previziune (1); ceea ce prevede cineva. [Pr.: -zi-u-] – Din fr. prévision.

previziune (Dicționar de neologisme, 1986)
PREVIZIÚNE s.f. 1. Prevedere, anticipare asupra desfășurării evenimentelor viitoare, folosind analiza științifică sau judecând în baza unei experiențe de viață; prognoză. 2. Enunțare a unei judecăți, a unei teorii care se bazează pe previziune (1). [Pron. -zi-u-. / cf. fr. prévision, it. previsione].

previziune (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PREVIZIÚNE s. f. 1. prevedere, anticipare a evoluției evenimentelor ce urmează să se producă, folosind analiza științifică sau judecând în baza unei experiențe de viață; prognoză. 2. enunțare a unei judecăți, a unei teorii care se bazează pe previziune (1). (< fr. prévision, lat. praevisio)

previziune (Dicționaru limbii românești, 1939)
*previziúne f. (mlat. prae-visio, -ónis. V. viziune). Prevedere, bănuĭală.

previziune (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PREVIZIÚNE (‹ fr., lat.) s. f. Anticipare întemeiată inițial pe observație empirică, apoi pe cunoașterea unor legi, fie a unui fenomen existent, dar neconstatat încă experimental (ex. p. a unui nou element,. p astronomică), fie a unui fenomen sau eveniment care urmează să se producă în viitor, fie a tendinței generale de dezvoltare, a evoluției probabile a unui proces sau sistem natural social. Alături de explicație, sistematizare ș.a., p. îndeplinește rolul uneia dintre principalele funcții ale teoriei științifice și este o expresie a caracterului activ al gândirii teoretice. ♦ (EC.) Estimarea tendințelor economice viitoare, utilizând un complex de modele econometrice ca instrumente pentru predicția unor indicatori economici (ex. produsul intern brut, rata inflației, rata șomajului etc.).

previziune (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
previziúne (-zi-u-) s. f., g.-d. art. previziúnii; pl. previziúni