precolumbian - explicat in DEX



precolumbian (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PRECOLUMBIÁN, -Ă, precolumbieni, -e, adj. (Despre civilizație, artă) Care a existat în America înainte de descoperirea acesteia de către Cristofor Columb; care aparține acestei perioade. [Pr.: -bi-an] – Din fr. précolumbien (după n. pr. Columb).

precolumbian (Dicționar de neologisme, 1986)
PRECOLUMBIÁN, -Ă adj. Care datează dinaintea venirii lui Columb (în America). ◊ Arta precolumbiană = arta dezvoltată pe teritoriul Americii înainte de descoperirea ei de către Columb. [Pron. -bi-an, pl. -ieni, -iene. / < fr. précolumbien].

precolumbian (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PRECOLUMBIÁN, -Ă adj. (despre civilizație, artă) dezvoltat pe teritoriul Americii înainte de descoperirea ei de către Columb. (< fr. précolumbien)

precolumbian (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PRECOLUMBIÁN, -Ă (‹ fr.; de la n. pr. Columb) adj. Artă ~ = arta dezvoltată pe teritoriul Americii înaintea descoperirii ei de către Cristofor Columb (1492). Manifestări artistice reprezentative s-au produs în cadrul civilizațiilor maya, olmecă, toltecă, aztecă și inca. Arta p. din regiunea Americii Centrale (maya) și a Podișului Mexican (aztecă) se caracterizează prin construcția de temple piramidale în trepte („Templul Soarelui” de la Teotihuacán; templele din Palenque, Uxmal; piramida de la Chichén Itzá etc.), prin decorația exuberantă în basorelief și în frescă (Bonampak). În civilizația toltecă și aztecă, un loc important îl ocupă sculptura (stele, zeități, cariatide) legată de arhitectură. Arta inca se caracterizează prin construcții grandioase de palate și de temple cu o decorație sobră (ruinele de la Cuzco, Machu Picchu, Vilcabamba etc.), printr-o mare dezvoltare a ceramicii, a textilelor și orfevrăriei.

precolumbian (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
*precolumbián (-bi-an) adj. m., pl. precolumbiéni (-bi-eni); f. precolumbiánă, pl. precolumbiéne