preambul - explicat in DEX



preambul (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PREAMBÚL, preambuluri, s. n. 1. Parte introductivă a unui discurs, a unei scrieri, a unei convorbiri, în care sunt expuse rezumativ problemele ce vor fi dezvoltate ulterior; introducere, precuvântare, prefață, cuvânt înainte. ♦ Fig. Ceea ce constituie partea introductivă, premergătoare a unei acțiuni, manifestări etc. 2. Parte introductivă a unui act important, a unui tratat internațional, care lămurește utilitatea sau necesitatea lui sau care prezintă sumar dispozițiile lui generale; expunere de motive (a unui proiect de lege). [Pr.: pre-am-] – Din fr. préambule.

preambul (Dicționar de neologisme, 1986)
PREAMBÚL s.n. Partea introductivă a unui discurs, a unei scrieri etc. ; exordiu. ♦ Introducerea la un act, la un tratat internațional etc. în care se face expunerea de motive, se justifică utilitatea etc. [< fr. préambule, cf. lat. preambulus].

preambul (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PREAMBÚL s. n. 1. parte introductivă a unui discurs, a unei scrieri, lucrări muzicale etc.; exordiu. ◊ ceea ce constituie partea premergătoare a unei acțiuni, manifestări etc. 2. introducere la o lege, la un tratat internațional etc. în care se face expunerea de motive. (< fr. préambule)

preambul (Dicționaru limbii românești, 1939)
*preámbul (ea 2 silabe) n., pl. e și urĭ (lat. prae-ámbulum, d. prae, înainte, și ambulare, a umbla. V. prealabil). Discurs preliminar, introducere: fără nicĭ un preambul, a intrat în subĭect.

preambul (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
preambúl (pre-am-) s. n., pl. preambúluri

preambul (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
preambul n. 1. discurs preliminar; 2. considerațiuni ce preced un proiect de lege.