poliomielită - explicat in DEX



poliomielită (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
POLIOMIELÍTĂ, poliomielite, s. f. Boală infecțioasă epidemică sau contagioasă provocată de un virus specific, care produce leziuni anatomice în substanța cenușie a măduvei spinării, atingând celulele nervoase motorii, și care se manifestă prin febră, tulburări digestive, somnolență și dureri în mușchii membrelor, urmate de paralizii localizate de obicei la membrele inferioare; paralizie infantilă. [Pr.: -li-o-mi-e-] – Din fr. poliomyélite.

poliomielită (Dicționar de neologisme, 1986)
POLIOMIELÍTĂ s.f. Boală infectocontagioasă cauzată de un virus, care se caracterizează prin temperatură, tulburări în starea generală a organismului și paralizii; paralizie infantilă. [< fr. poliomyélite, cf. gr. polios – cenușiu, myelos – măduvă].

poliomielită (Marele dicționar de neologisme, 2000)
POLIOMIELÍTĂ s. f. inflamație septică, alergică etc. a substanței cenușii din măduva spinării, caracterizată prin temperatură, tulburări în starea generală a organismului și paralizii; paralizie infantilă. (< fr. poliomyélite)

poliomielită (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
POLIOMIELÍTĂ (‹ fr.; {s} gr. polis „cenușiu” + myelos „măduvă”) s. f. Inflamație a substanței cenușii a măduvei spinării. ◊ P. anterioară acută = boală infectocontagioasă, virotică, întâlnită mai ales la copii, caracterizată prin lezarea neuronilor motori din măduva spinării și a nucleilor motori ai nervilor cranieni urmată de paralizii. În prezent incidența ei s-a redus foarte mult ca urmare a vaccinării antipolio obligatorii. Sin. paralizie infantilă.P. anterioară cronică = boală degenerativă a neuronilor motori din măduva spinării.

poliomielită (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
poliomielítă (-li-o-mi-e-) s. f., g.-d. art. poliomielítei; pl. poliomielíte