poantilism - explicat in DEX



poantilism (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
POANTILÍSM s. n. Procedeu folosit în pictură, care constă în descompunerea petei de culoare în puncte și liniuțe de culori pure, ca un mozaic, din al căror amestec optic rezultă tonul dorit; școală de pictură modernă care folosește acest procedeu. [Scris și: (după fr.) pointilism] – Din fr. pointillisme.

poantilism (Dicționar de neologisme, 1986)
POANTILÍSM s.n. Școală de pictură modernă, a cărei tehnică se reduce la un mozaic de puncte; divizionism. V. neoimpresionism. [Pron. poan-, scris și pointilism. / < fr. pointillisme].

poantilism (Marele dicționar de neologisme, 2000)
POANTILÍSM s. n. procedeu în pictura modernă impresionistă, constând în reducerea petei de culoare la un mozaic de puncte; divizionism. (< fr. pointillisme)

poantilism (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
POANTILÍSM (POINTILÍSM) (‹ fr.) s. n. Termen, introdus în 1885, care desemnează o tehnică picturală folosită de neoimpresioniști, constând în descompunerea petei colorate în mici puncte sau liniuțe de culori pure, din al căror amestec optic se recompune tonul dorit. P. a fost folosit de G. Seurat, P. Signac, C. Pissaro ș.a., pentru obținerea unei luminozități maxime.

Alte cuvinte din DEX

POANTER POANTA POANSONEZA « »POANTILIST POANTOU POARA