plajă - explicat in DEX



plajă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PLÁJĂ, plaje, s. f. 1. Porțiune de teren, acoperită cu nisip fin, de la baza unei faleze sau de pe panta lină dinspre mare a unui cordon litoral; p. ext. orice loc pe malul unei ape unde se fac băi de soare. ◊ Expr. A face plajă = a face băi de soare. 2. Fig. Fiecare dintre cele două regiuni luminoase ale fotometrelor de comparație, ale căror luminozități trebuie aduse la egalitate. – Din fr. plage.

plajă (Dicționar de neologisme, 1986)
PLÁJĂ s.f. 1. Țărm jos de mare acoperit cu nisip fin, pe care se fac băi de soare; orice loc pe malul unei ape unde se fac băi de soare. ◊ A face plajă = a face băi de soare. 2. (Telec.) Plajă de modulație = domeniu de modulație. [< fr. plage].

plajă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PLÁJĂ s. f. 1. țărm jos de mare sau al unui curs de apă, acoperit cu nisip fin, pe care se fac băi de soare. ♦ a face ~ = a face băi de soare. 2. porțiune degajată a punții la prova și la pupa unei nave. 3. (telec.) ~ de modulație = domeniu de modulație. 4. suprafață delimitată (a unui obiect, corp etc.). 5. distanță, interval între două măsuri, dimensiuni, posibilități. (< fr. plage)

plajă (Dicționaru limbii românești, 1939)
*plájă f., pl. e (fr. plage, d. it. piággia, care e lat. pop. *plagea, cl. plăga, regiune, întindere, rudă cu vgr. plágios, oblic, mgr. plági, povîrniș, rom. plaĭ). Renie, mal (țărm) neted, neadînc și acoperit de nisip: plaja de la Mamaĭa. V. ștrand.

plajă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
plájă s. f., art. plája, g.-d. art. plájei; pl. pláje

plajă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
plajă f. marginea mării cu fundul puțin adânc (= fr. plage).

Alte cuvinte din DEX

PLAIVAZ PLAISOR PLAIESIE « »PLAJA PLAMADA PLAMADEALA