perlat - explicat in DEX



perlat (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PERLÁT, -Ă, perlați, -te, adj. 1. Care este împodobit cu perle (1); care are aspectul sau strălucirea perlelor, ca de perle. 2. (Muz.; despre o bucată, despre un pasaj) Care este executat prin detașarea clară a fiecărei note. 3. (În sintagma) Grevă perlată = grevă în care muncitorii dintr-o întreprindere opresc sau încetinesc lucrul la o fază, la un stadiu de producție. – Din fr. perlé.

perlat (Dicționar de neologisme, 1986)
PERLÁT, -Ă adj. 1. Împodobit cu perle; ca perlele. 2. (Fig.) Perfect. ♦ Executat cu o claritate perfectă. 3. Grevă perlată = grevă în care muncitorii dintr-o întreprindere întrerup lucrul pe secții. 4. Tipar perlat = tipăritură cu aspect neuniform, datorită fenomenului de perlare a cernelii de tipar. [< fr. perlé].

perlat (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PERLÁT, -Ă adj. 1. împodobit cu perle; cu aspect de perle. 2. (fig.) perfect. ◊ (muz.) executat cu o claritate perfectă. 3. grevă ~ă = grevă în care muncitorii dintr-o întreprindere întrerup sau încetinesc lucrul la o fază de producție. 4. tipar ~ = tipăritură cu aspect neuniform, datorită fenomenului de perlare a cernelii de tipar; expectorație ~ă = expectorație eliminată la sfârșitul unei crize de astm. (< fr. perlé)

perlat (Dicționaru limbii românești, 1939)
*perlát, -ă adj. (fr. perlé). Mărgelat.

perlat (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
perlát adj. m., pl. perláți; f. perlátă, pl. perláte

Alte cuvinte din DEX

PERLARE PERLAJ PERLA « »PERLICULTURA PERLIER PERLIFER