periscop - explicat in DEX



periscop (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PERISCÓP, periscoape, s. n. Instrument optic care servește la observarea câmpului de operații dintr-o tranșee, dintr-un submarin etc. ◊ Periscop solar = periscop special cu care se fotografiază poziția față de orizont a discului solar. – Din fr. périscope.

periscop (Dicționar de neologisme, 1986)
PERISCÓP s.n. Instrument optic, format dintr-un tub metalic rigid sau telescopic prevăzut cu lentile și prisme cu reflexie totală, prin care se poate privi peste obstacole sau din submarinele aflate în imersiune. [Pl. -scoape. / < fr. périscope, cf. gr. periskopein < peri – în jur, skopein – a privi, a cerceta].

periscop (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PERISCÓP s. n. instrument optic, dintr-un tub metalic rigid sau telescopic cu lentile și prisme cu reflexie totală, prin care se poate privi peste obstacole sau din submarinele aflate în imersiune. (< fr. périscope)

periscop (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PERISCÓP (‹ fr {i}; {s} peri- + gr. skopein „a examina”) s. n. Instrument optic în care razele de lumină sunt deviate cu ajutorul oglinzilor sau al prismelor cu reflexie totală și care permite observatorilor aflați în tranșee, submarine etc. să urmărească ceea ce se întâmplă la suprafața pământului sau a apei. Primul periscop instalat pe un submarin francez datează din 1893, iar periscoapele de tranșee au fost folosite în Primul Război Mondial.

periscop (Dicționaru limbii românești, 1939)
*periscóp n., pl. oape (peri- și scop din tele-scop). Un fel de ocheană cu prizme cu care te poțĭ uĭta fără să ĭeșĭ la iveală. (E întrebuințată maĭ ales la submarine și la observațiunea din tranșeĭ [!]. Inventatoru eĭ e filosofu [!] Helvetius, în seculu [!] XVIII).

periscop (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!periscóp (-ris-cop/-ri-scop) s. n., pl. periscoápe