pasteurizare - explicat in DEX



pasteurizare (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PASTEURIZÁRE, pasteurizări, s. f. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. [Pr.: -tö-] – V. pasteuriza.

pasteurizare (Dicționar de neologisme, 1986)
PASTEURIZÁRE s.f. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. [< pasteuriza].

pasteurizare (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PASTEURIZARE [pastörizáre] (‹ pasteuriza) s. f. Procedeu termic de sterilizare a unor produse alimentare (lapte, sucuri de fructe, bere etc.), prin încălzire la 75-85ºC și răcire bruscă sub 10ºC; microorganismele sunt distruse, iar calitățile fizice, chimice și gustative ale alimentelor rămân nealterate. Introdus de savantul francez L. Pasteur.

pasteurizare (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
pasteurizáre [eu pron. ö] (-teu-) s. f., g.-d. art. pasteurizắrii; pl. pasteurizắri

pasteurizare (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
PASTEURIZÁRE, pasteurizări, s. f. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. [Pr.: -tö-] — V. pasteuriza.