pasteuriza - explicat in DEX



pasteuriza (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PASTEURIZÁ, pasteurizez, vb. I. Tranz. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100° C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. [Pr.: -tö-] – Din fr. pasteuriser.

pasteuriza (Dicționar de neologisme, 1986)
PASTEURIZÁ vb. I. tr. A distruge flora patogenă a produselor alimentare, fermentabile (în special a laptelui) prin încălzire, urmată de o răcire bruscă. [Pron. pas-tö-. / < fr. pasteuriser, cf. Pasteur – chimist și biolog francez].

pasteuriza (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PASTEURIZÁ vb. tr. a distruge flora patogenă a produselor alimentare fermentabile prin încălzire. (< fr. pasteuriser)

pasteuriza (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
pasteurizá (a ~) [eu pron. ö] (-teu-) vb., ind. prez. 3 pasteurizeáză

pasteuriza (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
PASTEURIZÁ, pasteurizez, vb. I. Tranz. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100°C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. [Pr.: -tö-] — Din fr. pasteuriser.