pasteuriza (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)PASTEURIZÁ, pasteurizez, vb. I.
Tranz. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100° C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. [
Pr.:
-tö-] – Din
fr. pasteuriser.pasteuriza (Dicționar de neologisme, 1986)PASTEURIZÁ vb. I. tr. A distruge flora patogenă a produselor alimentare, fermentabile (în special a laptelui) prin încălzire, urmată de o răcire bruscă. [Pron.
pas-tö-. / < fr.
pasteuriser, cf.
Pasteur – chimist și biolog francez].
pasteuriza (Marele dicționar de neologisme, 2000)PASTEURIZÁ vb. tr. a distruge flora patogenă a produselor alimentare fermentabile prin încălzire. (< fr.
pasteuriser)
pasteuriza (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)pasteurizá (a ~) [
eu pron. ö]
(-teu-) vb.,
ind. prez. 3
pasteurizeázăpasteuriza (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)PASTEURIZÁ, pasteurizez, vb. I.
Tranz. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100°C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. [
Pr.:
-tö-] — Din
fr. pasteuriser.