partenocarpie - explicat in DEX



partenocarpie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PARTENOCARPÍE, partenocarpii, s. f. Fenomen de dezvoltare a ovarului unui organism vegetal fără ca fecundația să fi avut loc și de transformare a ovarului în fruct lipsit de semințe. – Din fr. parthénocarpie.

partenocarpie (Dicționar de neologisme, 1986)
PARTENOCARPÍE s.f. (Bot.) Fenomen de dezvoltare a ovarului fără ca fecundația să fi avut loc și de transformare a lui în fruct lipsit de semințe. [Gen. -iei. / < fr. parthénocarpie, cf. gr. parthenos – fecioară, karpos – fruct].

partenocarpie (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PARTENOCARPÍE (‹ fr. {i}; {s} gr. parthenos „fecioară” + karpos „fruct”) s. f. (BOT.) Fenomen de dezvoltare a ovarului fără fecundație și de transformare a lui în fruct lipsit de semințe. Provocată de factori genetici sau de mediu, poate fi întâmplătoare sau permanentă; apare la plante spontane, dar și la cele cultivate. Se întâlnește în mod natural la smochin, portocal, lămâi, grepfrut, măr, păr, unele soiuri de struguri (din care se fac stafide).

partenocarpie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
partenocarpíe s. f., art. partenocarpía, g.-d. art. partenocarpíei; pl. partenocarpíi, art. partenocarpíile

partenocarpie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
PARTENOCARPÍE, partenocarpii, s. f. Fenomen de dezvoltare a ovarului unui organism vegetal fară ca fecundația să fi avut loc și de transformare a ovarului în fruct lipsit de semințe. — Din fr. parthénocarpie.