pantum - explicat in DEX



pantum (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PANTÚM, pantumuri, s. n. Specie fixă a poeziei lirice, în care al doilea și al patrulea vers dintr-un catren formează primul și al treilea vers din catrenul următor. [Pl. și: pantume] – Din fr. pantoum.

pantum (Dicționar de neologisme, 1986)
PANTÚM s.n. Poezie lirică cu formă fixă, în care al doilea și al patrulea vers dintr-un catren formează primul și al treilea vers din catrenul următor și care dezvoltă paralel două serii de imagini, două teme distincte și contrastante. [Pl. -muri, -me. / < fr. pantoum < cuv. malaiez].

pantum (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PANTÚM s. n. poezie lirică în formă fixă, în care al doilea și al patrulea vers dintr-un catren formează primul și al treilea vers din catrenul următor și care dezvoltă paralel două serii de imagini, două teme distincte și contrastante. (< fr. pantoum)

pantum (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PANTÚM (‹ fr.; cuv. maleaz) s. n. Specie lirică cu formă fixă (versul a doilea și al patrulea ale fiecărui catren constituie primul și, respectiv, al treilea vers al catrenului următor), adoptată, din poezia malează, de romantici (V. Hugo) și de parnasieni (Th. de Bainville, Ch. Leconte de Lisle).

pantum (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!pantúm s. n., pl. pantúmuri/pantúme

pantum (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
PANTÚM, pantumuri, s. n. Specie fixă a poeziei lirice, în care al doilea și al patrulea vers dintr-un catren formează primul și al treilea vers din catrenul următor. [Pl. și: pantume] — Din fr. pantoum.

Alte cuvinte din DEX

PANTROPICAL PANTROPIC PANTROP « »PANUNIONAL PANURA PANUS