muson - explicat in DEX



muson (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MUSÓN, musoni, s. m. Vânt periodic stabil, caracteristic pentru părțile sudice ale Asiei, care bate șase luni dinspre continent spre ocean (iarna) și șase luni dinspre ocean spre continent (vara). – Din fr. mousson.

muson (Dicționar de neologisme, 1986)
MUSÓN s.m. Vânt periodic care bate în regiunea Oceanului Indian (șase luni dinspre continent către ocean și șase luni dinspre ocean către continent). [< fr. mousson, cf. ar. mausim – anotimp].

muson (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MUSÓN s. m. vânt tropical periodic care bate alternativ în regiunea Oc. Indian, iarna dinspre continent și vara dinspre ocean, cu profunde modificări climatice. (< fr. mousson)

muson (Dicționaru limbii românești, 1939)
*musón m. și n. pl. oane (fr. mousson f., d. pg. monçâo, sp. monzon, care e ar. mausim, anotimp). Mar. Un vînt care suflă periodic în oceanu Indian de la răsărit spre apus în primele șase lunĭ ale anuluĭ și invers în cele-lalte.

muson (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MUSÓN (‹ fr.) s. m. Vânt periodic, caracteristic regiunilor tropicale, mai ales în bazinul Oc. Indian, care își inversează direcția dominantă de la un sezon la altul, în funcție de încălzirea sau de răcirea mai puternică a continentului față de ocean. După repartiția în timp a sistemelor barice, se deosebesc: m. de vară (cald și umed, care bate dinspre S spre V în perioada apr.-sept. în Asia meridională) și m. de iarnă (rece și uscat, care ate dinspre N spre V sau E în perioada oct.-mart. în Asia meridională). Schimbarea m. este însoțită de furtuni (numite și taifunuri în Marea Chinei de Sud și în Japonia). Cea mai tipică regiune musonică este Asia de S (India) și de SE (Indochina).

muson (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
musón s. m., pl. musóni

Alte cuvinte din DEX

MUSOFOBIE MUSLUI MUSLIN « »MUSONIC MUST MUSTA