moscat - explicat in DEX



moscat (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MOSCÁT, -Ă, moscați, -te, adj. Cu miros de mosc; parfumat cu mosc. ◊ Bou moscat = mamifer răspândit în Groenlanda și în regiunile arctice ale Americii, intermediar între oi și vitele cornute, asemănător cu boul, cu corpul acoperit cu păr des și lung, a cărui carne miroase a mosc (2) (Ovibos moschatus).Mosc + suf. -at.

moscat (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MOSCÁT, -Ă adj. cu miros de mosc. ♦ bou ~ = mamifer nordic care întrunește caracteristicile berbecului și cele ale boului: coarne scurte și lăsate în jos, părul lung și des, copita lată și a cărui carne miroase a mosc. (< lat. /bos/ moschatus)

moscat (Dicționaru limbii românești, 1939)
moscát, -ă adj. (ngr. moshátos. V. mușcat). Care miroase a mosc, a tămîĭe, a busuĭoc saŭ a ceva apropiat de aceste mirosurĭ: poamă moscată.

moscat (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MOSCÁT, -Ă (‹ mosc) adj. Cu miros de mosc. ◊ Bou m. = gen de mamifer nordic, intermediar ca aspect între oi și vitele cornute, cu corpul lung de c. 2,5 m și înalt de 1,5 m, acoperit cu păr des, cu fire lungi până la 70 cm (Ovibos). Trăiește în regiunile arctice ale Americii de Nord și în Groelanda.

moscat (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
moscát (rar) adj. m., pl. moscáți; f. moscátă, pl. moscáte