modela - explicat in DEX



modela (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MODELÁ, modelez, vb. I. Tranz. A executa ceva după un anumit model (1); a da o anumită formă unui material plastic sau adus în stare plastică; a da materialului forma dorită; a fasona. ♦ A studia un obiect sau un fenomen inaccesibil cercetării directe, cu ajutorul unui model (1). ♦ (Fig.) A modifica după voie, a influența. – Din fr. modeler, it. modellare.

modela (Dicționar de neologisme, 1986)
MODELÁ vb. I. tr. 1. A executa într-un material plastic modelul unei lucrări de sculptură. ♦ A face modele pentru turnătorie. 2. (Fig.) A da expresia dorită, a forma. ♦ A influența. [< fr. modeler, it. modellare].

modela (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MODELÁ vb. tr. 1. a executa dintr-un material plastic modelul unei lucrări de sculptură. 2. a confecționa modele pentru turnătorie. 3. (fig.) a da expresia dorită. (< fr. modeler, it. modellare)

modela (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
modelá (a ~) vb., ind. prez. 3 modeleáză

modelà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
modelà v. 1. a forma din argilă sau ceară modelul unui obiect de executat în marmoră sau bronz: a modela o statuă: 2. în pictură: a reda exact, prin mijlocul clar-obscurului, relieful figurilor; 3. fig. a regula, a conforma: a modela conduita sa după a altuia.

Alte cuvinte din DEX

MODEL MODE MODARLAU « »MODELABIL MODELAJ MODELAR