memorial - explicat in DEX



memorial (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MEMORIÁL, -Ă, memoriali, -e, s. n., adj. I. S. n. 1. Specie literară, asemănătoare cu însemnările de călătorie și cu memoriile, care consemnează observații științifice, amintiri ori impresii personale asupra faptelor sau evenimentelor la care a participat cineva sau care s-au petrecut în timpul vieții cuiva. 2. (Înv.) Memorandum (1). 3. (Livr.) Monument ridicat în amintirea unui eveniment sau a unei personalități. II. Adj. 1. Care este înregistrat în minte; din memorie (1). 2. Care servește pentru a aminti un eveniment însemnat, o persoană etc.; comemorativ. [Pr.: -ri-al] – Din germ. Memorial, fr. mémorial, lat. memorialis.

memorial (Dicționar de neologisme, 1986)
MEMORIÁL s.n. 1. Scriere literară înrudită cu însemnările de călătorie și cu memoriile, în care se consemnează anumite realități. 2. Monument sau inscripție comemorativă. [Pron. -ri-al, pl. -le, -luri. / < fr. mémorial, it. memoriale, engl. memorial, cf. lat. (liber) memorialis – carte de însemnări].

memorial (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MEMORIÁL, -Ă I. adj. care servește pentru a aminti un eveniment important, o personalitate etc. II. s.. 1. scriere literară înrudită cu însemnările de călătorie și cu memoriile, în care se consemnează anumite realități. 2. monument comemorativ. (< fr. mémorial, (II, 2) engl. memorial, lat. memoriales, germ. Memorial)

memorial (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
MEMORIÁL, memorialuri, s. n. (Înv.) 1. Memoriu servind la rezolvarea unei afaceri diplomatice. 2. Lucrare, scriere care conține memoriile cuiva, însemnări dintr-o călătorie etc. [Pr.: -ri-al] – Fr. mémorial (lat. lit. memoriale).

memorial (Dicționaru limbii românești, 1939)
*memoriál, -ă adj. (lat. memorialis): Care ajută memoria, care aduce aminte: monument memorial. S. n., pl. e (lat. memoriale). Memoriŭ, registru, lucrare în care-s însemnate lucrurile de care vreĭ să-țĭ aducĭ aminte: Memorialu din Sfînta Elena (o carte scrisă de Las Cases despre Napoleon I). Memoriŭ care servește ca instrucțiune într´o afacere diplomatică. Registru (jurnal) al unuĭ comerciant saŭ bancher. Monument comemorativ.

memorial (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MEMORIÁL (‹ fr.) s. n. 1. Scriere care consemnează retrospectiv fapte, locuri și personaje memorabile pe care autorul le-a cunoscut pe parcursul vieții. Pe lângă valoarea documentară, m. are de obicei și una literară (ex. E. Lovinescu, C. Argetoianu, M. Eliade). O specia a genului, bogat ilustrată, este m. de călătorie (ex. Dinicu Golescu, Gr. Alexandrescu, N. Filimon, N. Iorga). 2. Termen folosit pentru a desemna un monument sau o clădire (de obicei cu caracter muzeal), menită să amintească un eveniment sau o persoanlitate (ex. m. del a Auschwitz, m. de la Yad Vashem din Irusalim, m. de la Sighet).

memorial (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
memoriál1 (-ri-al) adj. m., pl. memoriáli; f. memoriálă, pl. memoriále

memorial (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
memoriál2 (-ri-al) s. n., pl. memoriále

memorial (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
memorial n. operă în care se află conservate amintirile cuiva.