maxwell - explicat in DEX



maxwell (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MAXWELL, maxwelli, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură a fluxului magnetic. [Pr.: máxuel] – Din fr. maxwell, germ. Maxwell.

maxwell (Dicționar de neologisme, 1986)
MAXWELL s.m. (Fiz.) Unitate de măsură a fluxului magnetic, egală cu fluxul produs de o inducție magnetică de 1 gauss care străbate o suprafață de 1 cm2. [Pron. maxuél. / < fr. maxwell, germ. Maxwell, cf. C. Maxwell – fizician englez].

maxwell (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MAXWELL [MAX-UÉL] s. m. unitate de măsură a fluxului magnetic, egal cu fluxul produs de o inducție magnetică de 1 gauss care străbate o suprafață de 1 cm2. (< fr. maxwell, germ. Maxwell)

maxwell (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MAXWELL [mæksuəl] (‹ fr. {i}; n. pr. Maxwell) s. m. Unitate de măsură a fluxului magnetic (simbol: Mx), egală cu 10-s Wb.

maxwell (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MAXWELL [mæksuəl], James Clerk (1831-1879), fizician britanic de origine scoțiană. Prof. univ. la Aberdeen, Londra și Cambridge. Contribuții la teoria cinetico-moleculară a gazelor (legea de distribuție a vitezelor) și în electromagnetism. A alcătuit un sistem de ecuații care sintetizează toată gama de fenomene ale electricității și a magnetismului (ecuațiile M.). Pe baza acestuia, a elaborat teoria electromagnetică a luminii și a dedus existența undelor electromagnetice („Tratat de electricitate și magnetism”). Prin cercetările sale de astronomie, a demonstrat că inelele planetei Saturn sunt compuse din particule discrete.

maxwell (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
máxwell [well pron. vel] s. m., pl. máxwelli; simb. Mx

Alte cuvinte din DEX

MAXITAXI MAXIT MAXIMUM « »MAYA MAZ MAZAC