masiv - explicat in DEX



masiv (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MASÍV, -Ă, masivi, -e, adj., s. n. I. Adj. 1. Care se prezintă ca o masă unitară și compactă. ♦ (Despre obiecte) Care este format dintr-un material compact, fără goluri; plin; p. ext. greu. 2. (Despre ființe, construcții etc.) Mare, solid, voluminos, greu; p. ext. impunător, impresionant (prin dimensiuni). 3. Care este sau se produce în cantități mari, pe scară întinsă; amplu. II. S. n. 1. Unitate de relief formată dintr-un grup de munți sau de dealuri (reunite în jurul unui vârf); p. ext. munte. 2. Arboret în care coroanele arborilor se ating. ♦ Grupare de arbori, de arbuști sau de plante de același fel (făcută pentru a produce anumite efecte decorative). 3. P. anal. Bloc de beton sau de zidărie de dimensiuni mari, de care se leagă sau care susține o construcție. ♦ Masă mare de material solid; grămadă mare; morman. ♦ Partea cea mai compactă, cea mai mare, cea mai importantă dintr-un întreg. – Din fr. massif, germ. Massiv.

masiv (Dicționar de neologisme, 1986)
MASÍV s.n. 1. Ansamblu de culmi muntoase și deluroase care formează o unitate de relief. ♦ Grup de păduri de același fel. 2. Morman, grămadă mare. [< fr. massif].

masiv (Dicționar de neologisme, 1986)
MASÍV, -Ă adj. 1. Care este (sau pare să fie) compact, des, plin, dens; cu masă mare. ♦ Solid; voluminos, mare; impresionant. 2. În mare cantitate, amplu. [< fr. massif].

masiv (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MASÍV, -Ă I. adj. 1. care constituie o masă compactă, densă. 2. solid; voluminos, mare; (p. ext.) impresionant. 3. în cantitate mare, amplu. II. s. n. 1. ansamblu de culmi muntoase și deluroase care formează o unitate de relief. 2. arboret în care coroanele arborilor se ating. ◊ grup de păduri de același fel. 3. morman, grămadă mare. (< fr. massif, germ. Massiv)

masiv (Dicționaru limbii românești, 1939)
*masív, -ă adj. (fr. massif, d. masse, masă, grămadă; vfr. massis, it. massiccio, sp. macizo). Compact, îndesat, nu gol în mijloc, plin, greŭ: corp masiv, aur masiv. Fig. Greŭ, solid: construcțiune masivă. S. n., pl. e și urĭ. Construcțiune compactă și solidă: un masiv de zidărie. Desiș, grupă de arborĭ crescuțĭ deșĭ și pintre [!] care nu se vede: un masiv de arborĭ. Munțĭ așezațĭ unu lîngă altu: masivu Ceahlăuluĭ. Adv. În mod masiv.

masiv (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
masív1 adj. m., pl. masívi; f. masívă, pl. masíve

masiv (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
masív2 s. n., pl. masíve

Alte cuvinte din DEX

MASIR MASINUTA MASINIZAT « »MASIVITATE MASLA MASLAG