manometru - explicat in DEX



manometru (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MANOMÉTRU, manometre, s. n. Instrument cu care se măsoară presiunea unui gaz sau a unui lichid în stare de vapori dintr-un spațiu închis. – Din fr. manomètre.

manometru (Dicționar de neologisme, 1986)
MANOMÉTRU s.n. Aparat folosit pentru măsurarea presiunii lichidelor sau a gazelor dintr-un spațiu închis sau a diferențelor de presiune a două gaze închise în vase diferite. [< fr. manomètre, cf. gr. manos – puțin dens, metron – măsură].

manometru (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MANOMÉTRU s. n. instrument folosit în manometrie; presiometru. (< fr. manomètre)

manometru (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MANOMÉTRU (‹ fr. {i}; {s} gr. manos „rarefiat” + metron „măsură”) s. n. Instrument de măsură a presiunii fluidelor sau a diferenței de presiune, bazat pe deformarea unei piese elastice, pe diferența de nivel a unei coloane de lichid (mercur, alcool, apă etc.), într-un tub de sticlă (adesea în formă de U), pe modificarea conductibilității electrice sau termice a gazelor etc. M. sunt folosite și în medicină pentru măsurarea presiunii arteriale sau intracardiace, a presiunii lichidului cefalorahidian etc.

manometru (Dicționaru limbii românești, 1939)
*manométru n., pl. e (format de Francezu Varignon [1654-1722]1 d. vgr. manós, supțire [!], rar, nu dens, și métron, măsură). Aparat de măsurat tensiunea (forța elastică) a unuĭ gaz (a aburuluĭ).

manometru (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
manométru (-me-tru) s. n., art. manométrul; pl. manométre