manej - explicat in DEX



manej (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MANÉJ, manejuri, s. n. 1. Loc special unde se dresează sau se antrenează caii, unde se învață călăria etc. ◊ Arenă pe care evoluează (la circ) animalele dresate. 2. Exerciții care se fac cu caii pentru a-i dresa sau pentru a-i antrena. 3. Dispozitiv rudimentar pentru punerea în mișcare a unor mașini agricole cu ajutorul unui cal. – Din fr. manege.

manej (Dicționar de neologisme, 1986)
MANÉJ s.n. 1. Loc acoperit sau deschis care servește pentru antrenament la călărie și pentru dresajul cailor. ♦ Arenă unde sunt prezentate la circ numerele cu animale dresate. 2. Dispozitiv rudimentar cu ajutorul căruia un cal antrenează anumite mașini agricole. 3. (Fig.) Mijloace șirete, tertipuri, uneltiri. [< fr. manège, cf. it. maneggio].

manej (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MANÉJ s. n. 1. loc acoperit sau deschis care servește pentru antrenament la călărie și pentru dresajul cailor. ◊ arenă unde sunt prezentate la circ numerele cu animale dresate. 2. dispozitiv rudimentar cu ajutorul căruia un cal antrenează anumite mașini agricole. 3. dresaj, antrenament al cailor. 4. (fig.) tertipuri, uneltire. (< fr. manège)

manej (Dicționaru limbii românești, 1939)
*manéj n., pl. e și urĭ (fr. manège, d. it. maneggio, care vine d. maneggiare, a mania, a mînui). Locu (îngrăditura orĭ sala) în care se învață călăria.

manej (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
manéj s. n., pl. manéjuri

manej (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
manej n. 1. arta și exercițiul pentru dresatul cailor; 2. locul unde se dresează caii, unde se învață călăria; 3. aparat mișcat de cai și menit a pune în mișcare o mașină; 4. fig. mijloace tertipuri, de a ajunge la ceva (= fr. manège).

Alte cuvinte din DEX

MANEI MANECUTA MANECHIN « »MANEL MANELA MANER