macera (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)MACERÁ, macerez, vb. I.
Tranz. A ține un corp solid (plante, fructe, flori etc.) vreme îndelungată într-un solvent pentru a-i dizolva părțile solubile. ♦
Refl. A elimina particulele solubile prin menținerea îndelungată într-un solvent. – Din
fr. macérer.macera (Dicționar gastronomic explicativ, 2003)MACERÁ vb. I. În gastronomie, a acoperi un aliment cu un lichid (alcool, lichior, vin, sirop) aromatizat și a-l lăsa, mai mult sau mai puțin timp, pentru a se impregna de aromă.
macera (Dicționar de neologisme, 1986)MACERÁ vb. I. tr. A lăsa un corp mai mult timp într-un lichid la temperatura obișnuită spre a-i dizolva părțile solubile. ♦
refl. (
Despre corpuri) A elimina particulele solubile (prin menținerea într-un lichid). [< fr.
macérer, cf. lat.
macerare].
macera (Marele dicționar de neologisme, 2000)MACERÁ vb. I. tr. a lăsa un corp, o plantă mai mult timp într-un lichid, spre a-i dizolva părțile solubile. II. refl. (despre corpuri) a elimina particulele solubile (prin menținerea într-un lichid); (med.; despre țesuturi) a se dezintegra. (< fr.
macérer, lat.
macerare)
macera (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)macerá (a ~) vb.,
ind. prez. 3
macereáză