lăsat - explicat in DEX



lăsat (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LĂSÁT1 s. n. Faptul de a lăsa.Lăsatul (sau lăsata) secului = (în practica religioasă creștină) ultima zi înainte de începerea unui post (îndeosebi a postului Paștelui); petrecere care are loc cu acest prilej. [Var.: lăsáta s. f. art.] – V. lăsa.

lăsat (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LĂSÁT2, -Ă, lăsați, -te, adj. 1. (Despre obiecte) Căruia i s-a dat drumul sau a fost scăpat din mână. 2. La care s-a renunțat, care a fost părăsit. 3. (Despre bunuri) Care a fost primit ca moștenire. 4. (Despre mirosuri, căldură etc.) Care a rămas în urma cuiva sau a ceva, care a fost degajat de cineva sau de ceva. 5. (Despre întuneric, ger, căldură) Care s-a statornicit undeva. 6. Care a fost coborât, care a fost dat mai jos. 7. Încovoiat. – V. lăsa.

lăsat (Dicționaru limbii românești, 1939)
lăsát, -ă adj. Scoborît, dat în jos: cu perdelele lăsate. Părăsit: femeĭe lăsată. Hotărît, decis: lucru lăsat de Dumnezeŭ. S. n., pl. urĭ. Lăsare, acțiunea de a lăsa. Lăsatu (în vest lăsata) seculuĭ, prînzu saŭ cina pin [!] care-țĭ ĭeĭ adiĭo de la carne și intri în post.

lăsat (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
lăsát s. n.

lăsat (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
lăsat a. 1. dat jos: cu perdelele lăsate EM.; 2. părăsit: femeie lăsată; 3. dispus: așa e lăsat de D-zeu. ║ n. acțiunea de a lăsa și rezultatul ei: lăsatul de carne, lăsatul de brânză, lăsatul de sec.

lăsat (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LĂSÁT1 s. n. Faptul de a lăsa.Lăsatul (sau Lăsata)-secului = (în practica religioasă creștină) ultima zi înainte de începerea unui post (îndeosebi a postului Paștelui); petrecere care are loc cu acest prilej. [Var.: lăsáta s. f. art.] — V. lăsa.

lăsat (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LĂSÁT2, lăsați, -te, adj. 1. (Despre obiecte) Căruia i s-a dat drumul sau a fost scăpat din mână. 2. La care s-a renunțat, care a fost părăsit. 3. (Despre bunuri) Care a fost primit ca moștenire. 4. (Despre mirosuri, căldură etc.) Care a rămas în urma cuiva sau a ceva, care a fost degajat de cineva sau de ceva. 5. (Despre întuneric, ger, căldură) Care s-a statornicit undeva. 6. Care a fost coborât, care a fost dat mai jos. 7. încovoiat. — V. lăsa.

Alte cuvinte din DEX

L KYRIE KUWEITIAN « »LA LABA LABADEIEPURE