lopătar - explicat in DEX



lopătar (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LOPĂTÁR, lopătari, s. m. I. 1. Vâslaș, barcagiu. 2. Lucrător cu lopata. II. Pasăre migratoare din grupul picioroangelor (3), de culoare albă, cu ciocul lung și lat ca o lopată și cu un moț de pene pe cap; cosar (Platalea leucorodia). – Lopată + suf. -ar.

lopătar (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
LOPĂTÁR (‹ lopată) s. m. 1. Vâslaș; barcagiu. 2. Pasăre călătoare din ordinul ciconiiformelor, de mărimea unei berze, de culoare albă, cu gâtul și picioarele lungi, cu ciocul lățit spre vârf ca o lopată și cu un moț de pene pe cap (Platalea leucorodia); cosar. Trăiește în colonii. Cuibărește în Delta Dunării și este ocrotit prin lege. Toamna migrează spre valea Nilului, Africa Centrală și de Sud-Est. ◊ Cerb-lopătar v. cerb.

lopătar (Dicționaru limbii românești, 1939)
lopătár m. Cel ce mînă luntrea, vîslaș. Făcător saŭ vînzător de lopețĭ. O pasăre acŭatică numită și lopățică și cosar, maĭ mică decît barza, cu care seamănă la formă, cu penele albe și cu cĭocu ca o lopățică (platálea).

lopătar (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
lopătár s. m., pl. lopătári

lopătar (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
lopătar m. 1. cel ce face lopeți; 2. cel ce mână luntrea; 3. pasăre mai scundă decât barza și cu ciocul în formă de lopățică (Platalea).

lopătar (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LOPĂTÁR, lopătari, s. m. I. 1. Vâslaș, barcagiu. 2. Lucrător cu lopata. II. Pasăre migratoare din grupul picioroange!or, de culoare albă, cu ciocul lung și lat ca o lopată și cu un moț de pene pe cap; coșar (Platalea leucorodia).Lopată + suf. -ar.

Alte cuvinte din DEX

LONJERON LONJA LONGRINA « »LOPATA LOPATAR LOPATARE