longitudinal - explicat in DEX



longitudinal (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LONGITUDINÁL, -Ă, longitudinali, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care este așezat în direcția lungimii, care se întinde de-a lungul. 2. S. f. Nervură metalică aplicată în sens longitudinal (1) pe fundul unei nave, pe bordaje sau sub punte, pentru a întări tablele învelișului. – Din fr. longitudinal.

longitudinal (Dicționar de neologisme, 1986)
LONGITUDINÁL, -Ă adj. În lungime, așezat în direcția lungimii. // s.f.pl. Nervură metalică care formează structura longitudinală a navelor. [Cf. fr. longitudinal].

longitudinal (Marele dicționar de neologisme, 2000)
LONGITUDINÁL, -Ă I. adj. de-a lungul, așezat în direcția lungimii. II. s. f. pl. nervuri metalice care formează structura longitudinală a navelor. (< fr. longitudinal)

longitudinal (Dicționaru limbii românești, 1939)
*longitudinál, -ă adj. (d. longitudine). Întins în lung: fibre longitudinale. Adv. În lungime: a despica longitudinal un lemn.

longitudinal (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
longitudinál adj. m., pl. longitudináli; f. longitudinálă, pl. longitudinále

longitudinal (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
longitudinal a. întins în lung.

longitudinal (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LONGITUDINÁL, -Ă, longitudinali, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care este așezat în direcția lungimii, care se întinde de-a lungul. 2. S. f. Nervură metalică aplicată în sens longitudinal (1) pe fundul unei nave, pe bordaje sau sub punte, pentru a întări tablele învelișului. — Din fr. longitudinal.